LGBT i religija

Moderator/ica: Maja

Re: LGBT i religija

PostPostao/la Graf_Castell dana uto sep 22, 2009 7:52 am

Amethyst, ne poznajem te studije. U kontekstu mog stava, da sam generalno kritican prema bilo kakvim pausaliziranjima odredjene grupacije ljudi, je ta studija irelevantna. Iz mog iskustva mogu reci da poznajem mnogo ljudi, skolovanih i inteligentnih (sto ne znaci da su samo skolovani ljudi inteligentni), koji su religiozni. Takodjer poznajem i onakve kakve ti poznajes, dakle okorjele dogmaticare i prije svega licemjere (ubodu sve sto nije na drvetu dok ne nabrojis do tri a palamude o "moralu").

Sto se Evrope i religioznosti tice, ja mislim da su ljudi u (zapadnoj) Evropi, zbog svog pretezno visokog stupnja tolerancije, nacina ophodjenja s ljudima, svojim politickim sistemima, svom pristupu covjeku kao individui i njegovom bicu, blizi esencijalnim temeljima religije (kako je ona, po mom objektivnom shvatanju, zamisljena) nego ljudi u drugim dijelovima svijeta, pa i kod nas na Balkanu, gdje se ljudi ubise isticanjem svoje religije, religioznosti, religijskih simbola a nemaju niti najmanje postovanja prema ljudskom zivotu. Pogledaj samo rat koji se vodio protiv Bosne i Hercegovine i taj tuzni period 1992-1995, u kojemu je bilo mnostvo slucajeva, kao npr. da su komsije jedni druge na najgnusniji nacin mucili, omalovazavali, silovali pa i ubijali; a mnogo toga u ime religije. Ono sto zelim reci jeste, da mnogi ljudi koji sebe karakteriziraju kao religioznima, nemaju uopce veze sa religijom i njezinim ucenjima. Naprotiv, mnogi su toliko zaslijepljeni svojim dogmama da na osnovu svog ponasanja mogu biti okarakterizirani samo kao nasilnici. Vjerujem da to ima svoju osnovu i u historijskom kontekstu; jer dok je zapadna Evropa odvajala religiju od politike i covjeka stavljala na prvo mjesto, ucila ga kriticnosti i samokriticnosti su drugi dijelovi svijeta, pa i Balkan, imali sasvim drugaciji razvoj.

U jednoj tacki se apsolutno slazem s tobom (ako sam tacno shvatio tvoja izlaganja), a taj je, da tamo, gdje religija u javnosti igra manju ulogu, gdje je ona stvar privatnosti, da su te sredine naprednije i mirnije. Vjerujem da bi i u kriznim podrucjima, gdje ljudi zive iskljucivo i totalno ne kriticno prema vjerskim dogmama, te se daju instrumentalizirati od politikanski raspolozenih vjerskih predstavnika (koji svojim ponasanjem zloupotrebljuju ucenja religije za mrznju i nasilje), sve bilo drugacije, da im se pruzi sansa na skolski sistem po zapadno-evropskom modelu. Dakle, smatram da to nema veze sa inteligencijom, vec pretezno politickom sistemu regije u kojima ljudi zive.
Graf_Castell

PostPostao/la Vel boy2 dana pet sep 25, 2009 9:13 pm

Graf_Castell je napisao/la:Velboy2, ima li takvih udruga u BiH?

U mom krugu poznanika ima jedan momak, 19 mu je godina, i tako sam ubijedjen da je jedan od nas. On je religiozan i nekako imam osjecaj da je totalno nesretan, da se bori protiv toga i da ga savjest grize. Volio bih da mu mogu pomoci, ali ne znam kako i prije svega da li on uopce zeli da mu na neki nacin pristupim.

shta bi s npr. Queer muslimanima BiH? bilo josh prije par do nekoliko godina govora o tom udruzenju. zanima i mene shta bi s time?

u vezi tog momka, ako je musliman, reci mu da postoje gej muslimani i npr. organizacije Al-Fatiha, Salaam. Imaju njihov sajt, vec sam davao linkove i mejling listu. Kao i islamicreform.org.
ako je hrishcanin/krshcanin/jevrej, opet, reci mu da ima gej njih i da imaju njihova udruzenja i sajtove i mejling liste. opet, davao sam linkove vec vishe puta.

evo opet za sve abrahamske vjere http://www.rslevinson.com/gaylesissues/gfg/blgfg.htm

Ovo je jako bitno sve naglashavati tim prije shto je konvencionalna religija zapravo nazalost najjachi bastion homofobije i heteroseksizma na ovoj kugli zemaljskoj. Tim prije vishe razloga da ju urazumimo i oposhtenimo za i prema gej ljudima!

Slazem se s tobom, Graf_Castell!
Vel boy2

PostPostao/la Mol dana ned feb 21, 2010 12:08 am

moja religija je mir divljine...tamo mi je dopusteno da volim, volim i volim...nju, nju i nju :romance-lovegoddess: :romance-heartbeating: :romance-heartbeating: :romance-heartbeating:
Mol

PostPostao/la strijela dana pon apr 05, 2010 7:27 pm

Covjeku kojeg uzasno muci migrena das andol...Sta ce se desiti? Nestace bolovi, jer on vijerno ocekuje da ce mu lijek pomoci...Cuveni placebo efekat :D :D :D To se pocelo mahom prenositi i u religiju, poljevanje svetom vodicom, saljevanje strava itd. itd. a sve to rade pretstavnici vjere, konacno raskrinkani i kao pedofili i mnoge druge razvratnosti covjeka.
Ni jedna religija ne treba da govori o vjerovanju u obliku obreda, ceremonije , institucije, obrasca i sl., vec o vjerovanju samom po sebi. Te oblike su izmislili sami ljudi, dok je Bog, Sveta Krava ili Pas kod nekih, Buddha kod trecih...realni ili imaginarni objekat kome se salju molitve, zapravo ista ona misao, vjerovanje, nadanje, ocekivanje koje covjek prihvati kao apsolutnu istinu ne vidjevsi da usustini vjeruje u sopstvene moci uma :D :D :D
Meni licno ne treba dozvola ni jednog covjeka na zemlji da u nesto vjerujem. Nije stetno ono u sta se vjeruje vec samo vjerovanje odnosno misao koja daje rezultat. Zato pazite sta mislite dragi moji :D
Al' ja ne znam ko si ti,
vise ne poznajem,
ni dusu ni lice ti ne prepoznajem.
strijela

PostPostao/la emanuela_cunt dana uto apr 06, 2010 10:04 am

strijela je napisao/la:Covjeku kojeg uzasno muci migrena das andol...Sta ce se desiti? Nestace bolovi, jer on vijerno ocekuje da ce mu lijek pomoci...Cuveni placebo efekat :D :D :D To se pocelo mahom prenositi i u religiju, poljevanje svetom vodicom, saljevanje strava itd. itd. a sve to rade pretstavnici vjere, konacno raskrinkani i kao pedofili i mnoge druge razvratnosti covjeka.
Ni jedna religija ne treba da govori o vjerovanju u obliku obreda, ceremonije , institucije, obrasca i sl., vec o vjerovanju samom po sebi. Te oblike su izmislili sami ljudi, dok je Bog, Sveta Krava ili Pas kod nekih, Buddha kod trecih...realni ili imaginarni objekat kome se salju molitve, zapravo ista ona misao, vjerovanje, nadanje, ocekivanje koje covjek prihvati kao apsolutnu istinu ne vidjevsi da usustini vjeruje u sopstvene moci uma :D :D :D
Meni licno ne treba dozvola ni jednog covjeka na zemlji da u nesto vjerujem. Nije stetno ono u sta se vjeruje vec samo vjerovanje odnosno misao koja daje rezultat. Zato pazite sta mislite dragi moji :D

nice one! ;) slazem se.
"Profesor: Vi sigurno znate brojati? Do koliko znate brojati?
Učenica: Znam brojati... do neizmjernog.
Profesor: To je nemoguće, gospođice.
Učenica: Pa recimo onda do šesnaest.
Profesor: Sasvim dovoljno. Treba se znati zaustaviti."
emanuela_cunt

PostPostao/la Leisha Hailey dana uto apr 06, 2010 10:33 am

emanuela_cunt je napisao/la:
strijela je napisao/la:Covjeku kojeg uzasno muci migrena das andol...Sta ce se desiti? Nestace bolovi, jer on vijerno ocekuje da ce mu lijek pomoci...Cuveni placebo efekat :D :D :D To se pocelo mahom prenositi i u religiju, poljevanje svetom vodicom, saljevanje strava itd. itd. a sve to rade pretstavnici vjere, konacno raskrinkani i kao pedofili i mnoge druge razvratnosti covjeka.

nice one! ;) slazem se.

I ja se moram sloziti sa ovim gore napisanim... :D
Leisha Hailey

PostPostao/la Graf_Castell dana pon jul 19, 2010 12:51 pm

Ne slazem se s gore napisanim. Ispada da je vjerovanje onih ljudi koji vjeruju u jednog Boga neka vrsta dijagnoze. Smatram da se kod religije/religija trebaju razluciti najmanje dvije stvari: sustina Boga (konstantno izucavanje i sagledavanje iz razlicitih uglova Njegovih odredbi, prava, obaveza... te i njihova sustina) i onoga sto ljudi naprave od vjere (sto iz ne znanja, sto iz sopstvenog ubjedjenja koje zele drugima na zor naturiti a i zloupotrebljavajuci je). Zasto da neko sada ne vjeruje u Boga samo zato sto se u mnogo cemu ne slaze s jednim hodzom, svecenikom ili nekim drugim sluzbenikom jedne vjerske zajednice?! Oni vjerniku ( u ovom kontekstu mislim na covjeka koji vjeruje u jednog Boga) na kraju krajeva i ne trebaju jer on svoje obozavanje moze uputiti direktno Bogu. Neko ne vidi smisla u konceptu jednoga Boga. Okay. Neko vidi. I to je u redu. Dok jedni uvazavaju i postuju razlicitost onoga drugog to i nije problem. Problem nastaje kada jedni druge na osnovu razlicitosti u (ne)vjerovanju pocnu stigmatizirati. Tema religija i (ne)vjerovanje je jedna jako kompleksna oblast koja je podobna za kidanje iz konteksta mnogih komentara. Smatram da bi polazna osnova trebala biti tolerancija jednih prema drugima, trecima, prvima...Ovo je moj subjektivni stav koji ni na koji nacin sebi ne uzima za pravo da bude opcevazeci!
Graf_Castell

Prethodna

Natrag na Duhovnost i religija

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.