Amethyst, ne poznajem te studije. U kontekstu mog stava, da sam generalno kritican prema bilo kakvim pausaliziranjima odredjene grupacije ljudi, je ta studija irelevantna. Iz mog iskustva mogu reci da poznajem mnogo ljudi, skolovanih i inteligentnih (sto ne znaci da su samo skolovani ljudi inteligentni), koji su religiozni. Takodjer poznajem i onakve kakve ti poznajes, dakle okorjele dogmaticare i prije svega licemjere (ubodu sve sto nije na drvetu dok ne nabrojis do tri a palamude o "moralu").
Sto se Evrope i religioznosti tice, ja mislim da su ljudi u (zapadnoj) Evropi, zbog svog pretezno visokog stupnja tolerancije, nacina ophodjenja s ljudima, svojim politickim sistemima, svom pristupu covjeku kao individui i njegovom bicu, blizi esencijalnim temeljima religije (kako je ona, po mom objektivnom shvatanju, zamisljena) nego ljudi u drugim dijelovima svijeta, pa i kod nas na Balkanu, gdje se ljudi ubise isticanjem svoje religije, religioznosti, religijskih simbola a nemaju niti najmanje postovanja prema ljudskom zivotu. Pogledaj samo rat koji se vodio protiv Bosne i Hercegovine i taj tuzni period 1992-1995, u kojemu je bilo mnostvo slucajeva, kao npr. da su komsije jedni druge na najgnusniji nacin mucili, omalovazavali, silovali pa i ubijali; a mnogo toga u ime religije. Ono sto zelim reci jeste, da mnogi ljudi koji sebe karakteriziraju kao religioznima, nemaju uopce veze sa religijom i njezinim ucenjima. Naprotiv, mnogi su toliko zaslijepljeni svojim dogmama da na osnovu svog ponasanja mogu biti okarakterizirani samo kao nasilnici. Vjerujem da to ima svoju osnovu i u historijskom kontekstu; jer dok je zapadna Evropa odvajala religiju od politike i covjeka stavljala na prvo mjesto, ucila ga kriticnosti i samokriticnosti su drugi dijelovi svijeta, pa i Balkan, imali sasvim drugaciji razvoj.
U jednoj tacki se apsolutno slazem s tobom (ako sam tacno shvatio tvoja izlaganja), a taj je, da tamo, gdje religija u javnosti igra manju ulogu, gdje je ona stvar privatnosti, da su te sredine naprednije i mirnije. Vjerujem da bi i u kriznim podrucjima, gdje ljudi zive iskljucivo i totalno ne kriticno prema vjerskim dogmama, te se daju instrumentalizirati od politikanski raspolozenih vjerskih predstavnika (koji svojim ponasanjem zloupotrebljuju ucenja religije za mrznju i nasilje), sve bilo drugacije, da im se pruzi sansa na skolski sistem po zapadno-evropskom modelu. Dakle, smatram da to nema veze sa inteligencijom, vec pretezno politickom sistemu regije u kojima ljudi zive.