..ali je sol neophodna za pravilan rad stitne zlijezde, koja znamo svi koliko je bitna. ako bih morala birati izmedju malo celulita ili nepravilnog rada stitne zlijezde, biram malo celulita.
nije bas da sam ja mislila da je sol kljucna za stitnu zlijezdu
nije tu nista kontradiktorno, pogotovo, ovaj drugi citat si izvadila iz konteksta. u ova dva posta sam samo htjela reci da kad sam rekla da je sol neophodna za rad stitne zlijezde, nisam mislila da je sol kao sol ( u slucaju da je nejodirana) neophodna, nego jod iz te soli, pa je samim tim i ta sol bitna, s obzirom da sadrzi taj jod. da ne sadrzi jod, sol bi bila nebitna u cijeloj ovoj prici. ako je doslo do nesporazuma izmedju mene i tebe, nista strassno, ajde, nije ni prvi ni zadnji put, ali mi smeta sljedece:
emanuela_cunt je napisao/la:spomenula si grickalice koje same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene),
cegrtaljka je napisao/la:Opet ne čitaš šta pišem, pored toga ova tvrdnja je opet kontradiktorna. Ako grickalice nemaju jod, a posoljene su, a so sadrži jod, zar nije logična konkluzja da bi grickalice trebale imati jod jer su posoljene (so, da ponovim sadrži jod)?
ova tvrdnja nije kontradiktorna zahvaljujuci sljedecem izrazu: koje
same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene). da sam izostavila taj izraz ( "same od sebe") tvrdnja bi bila kontradiktorna,ali ovako nije. znaci, napisala sam da grickalice ne bi sadrzavale jod da nisu posoljene, sto nas opet dovodi do zakljucka da je, kad su u pitanju grickalice i unos joda preko grickalica, ipak sol kljucna.
znaci, da sumiram- ako su premise sljedece: 1. grickalice same od sebe nemaju jod---->2. sol sadrzi jod---->3. grickalice su posoljene----> zakljucak: grickalice sadrze jod, ali iskljucivo zbog soli kojom su posoljene. eto, to bi bila neka logicki valjana konkluzija.
ali, ako cemo vec s kontradiktornostima, ja cu sad tebi da ukazem na tvoje
cegrtaljka je napisao/la:U principu so nije neophodna za rad štitne žlijezde, nego jod koji se nalazi u soli
prva kontradikcija.
cegrtaljka je napisao/la:Izbjegavanjem unosa soli mislim da se neće znatno smanjiti neophodna količina joda u organizmu, jer se jod nalazi i u mliječnim proizvodima, a jodirana kuhinjska so se već nalazi u većini namirnica (hljeb itd.) koje svakodnevno konzumiramo.
druga kontradikcija. ako si jodiranu kuhinjsku sol uzela u hljebu ili nekoj drugoj namirnici, nisi je izbjegla, tj, nisi izbjegla njen unos.a sto se tice morske hrane, rekla sam da morska hrana i nije karakteristicna za podrucje BiH, tj, u vecini slucajeva, stanovnici BiH ne bi unijeli dovoljno joda preko morske hrane, s obzirom da se morska hrana ne nalazi u svakodnevnoj ishrani kod nas. jedemo je samo s vremena na vrijeme. tako da ta opcija otpada.
sto se tice citata koji si navela, tamo pise: "Današnjim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu kuhinjske soli od od one koja je potrebna našem tijelu." ovo je oblik "zloupotrebe" soli. u ovom citatu nigdje nije navedeno da se bez soli moze unijeti dovoljna kolicina joda u organizam, nego samo pise da ne treba pretjerivati sa kolicinom soli koja se unosi,tako da ovim citatom ne pobijas ono sto sam ja rekla. zakljucak cijele price- sol u BiH je ipak neophodna u ishrani, kao glavni izvor joda.