So i jod

Moderator/ica: cegrtaljka

So i jod

PostPostao/la emanuela_cunt » ned maj 09, 2010 3:21 pm

strijela je napisao/la:Zaboravih jos napomenuti da so ili sol slabo koristim u ishrani jer je velikim dijelom odgovorna za nastanak celulita. Neki dijelovi se ne razlazu u organizmu niti se izbacuju, naprotiv biraju potkozni sloj za svoje akumuliranje.

mozda sol steti izgledu u tom smislu (celulit), ali je sol neophodna za pravilan rad stitne zlijezde, koja znamo svi koliko je bitna. ako bih morala birati izmedju malo celulita ili nepravilnog rada stitne zlijezde, biram malo celulita. u svakom slucaju, nije sol glavna i odgovorna za to, jer i muskarci, je unose, na kraju krajeva. cegrtaljka (mislim :? ) spomenu da je estrogen kriv za to. to vec ima smisla. ;)
"Profesor: Vi sigurno znate brojati? Do koliko znate brojati?
Učenica: Znam brojati... do neizmjernog.
Profesor: To je nemoguće, gospođice.
Učenica: Pa recimo onda do šesnaest.
Profesor: Sasvim dovoljno. Treba se znati zaustaviti."
emanuela_cunt

Re: Njega lica i tijela

PostPostao/la cegrtaljka » ned maj 09, 2010 5:52 pm

emanuela_cunt je napisao/la:
strijela je napisao/la:Zaboravih jos napomenuti da so ili sol slabo koristim u ishrani jer je velikim dijelom odgovorna za nastanak celulita. Neki dijelovi se ne razlazu u organizmu niti se izbacuju, naprotiv biraju potkozni sloj za svoje akumuliranje.

mozda sol steti izgledu u tom smislu (celulit), ali je sol neophodna za pravilan rad stitne zlijezde, koja znamo svi koliko je bitna. ako bih morala birati izmedju malo celulita ili nepravilnog rada stitne zlijezde, biram malo celulita. u svakom slucaju, nije sol glavna i odgovorna za to, jer i muskarci, je unose, na kraju krajeva. cegrtaljka (mislim :? ) spomenu da je estrogen kriv za to. to vec ima smisla. ;)

U principu so nije neophodna za rad štitne žlijezde, nego jod koji se nalazi u soli (kuhinjska so je jodirana upravo zbog toga što se so redovno koristi u prehrani, tako da je na taj način spriječena pojava hipotireoze, a pored toga jod je neophodan za pravilan razvoj fetusa).
Izbjegavanjem unosa soli mislim da se neće znatno smanjiti neophodna količina joda u organizmu, jer se jod nalazi i u mliječnim proizvodima, a jodirana kuhinjska so se već nalazi u većini namirnica (hljeb itd.) koje svakodnevno konzumiramo.
Vezano za celulit potrebno je koristiti namirnice bogate vitaminom C, magnezijumom, jodom, željezom, nezasićenim masnim kiselinama...
Listen very carefully, I shall say this only once.
cegrtaljka

PostPostao/la emanuela_cunt » ned maj 09, 2010 6:34 pm

cegrtaljka je napisao/la:U principu so nije neophodna za rad štitne žlijezde, nego jod koji se nalazi u soli (kuhinjska so je jodirana upravo zbog toga što se so redovno koristi u prehrani, tako da je na taj način spriječena pojava hipotireoze, a pored toga jod je neophodan za pravilan razvoj fetusa).

osjecam se podcijenjenom zbog ovog sto si napisala. pa jbg, to se uci u osnovnoj skoli, nije bas da sam ja mislila da je sol kljucna za stitnu zlijezdu, ali nekako nisam mislila da je potrebno da obrazlozim to sve vezano za sol, jod i stitnu zlijezdu :? .
emanuela_cunt

PostPostao/la cegrtaljka » ned maj 09, 2010 7:44 pm

emanuela_cunt je napisao/la:
cegrtaljka je napisao/la:U principu so nije neophodna za rad štitne žlijezde, nego jod koji se nalazi u soli (kuhinjska so je jodirana upravo zbog toga što se so redovno koristi u prehrani, tako da je na taj način spriječena pojava hipotireoze, a pored toga jod je neophodan za pravilan razvoj fetusa).

osjecam se podcijenjenom zbog ovog sto si napisala. pa jbg, to se uci u osnovnoj skoli, nije bas da sam ja mislila da je sol kljucna za stitnu zlijezdu, ali nekako nisam mislila da je potrebno da obrazlozim to sve vezano za sol, jod i stitnu zlijezdu :? .

Ne razmijem zašto bi se osjećala podcijenjenom. :?
Niti znam šta si učila u osnovnoj, niti mogu pretpostaviti da eto baš i nisi mislila da je so ključna za štitnu žlijezdu, jer si u prvom postu navela da bi uvijek izabrala so (i pored celulitnih nuspojava :D ), tako da si malo kontradiktorna, zar ne?
Poenta mog posta o soli i jodu jeste da nije neophodno dodatno unositi so jer je ima sasvim dovoljno u namirnicama koje svakodnevno koristimo kao što su hljeb, mlijeko i ml. proizvodi, pogotovo u konzerviranim, obrađenim namirnicama u kojoj soli ima čak i previše (grickalice itd.).
Jod se može unositi sa voćem, povrćem, ribom, mlijekom itd. tako da zadovoljava potrebne dnevne preporučene količine.
cegrtaljka

PostPostao/la emanuela_cunt » ned maj 09, 2010 9:27 pm

cegrtaljka je napisao/la:Niti znam šta si učila u osnovnoj, niti mogu pretpostaviti da eto baš i nisi mislila da je so ključna za štitnu žlijezdu, jer si u prvom postu navela da bi uvijek izabrala so (i pored celulitnih nuspojava :D ), tako da si malo kontradiktorna, zar ne?

NE! veliko ne! ako nisi shvatila moj post, procitaj ga jos jednom- nema u njemu ama bas nikakve kontradiktornosti. ako sam rekla da bih izabrala sol, onda je to tako (nigdje kasnije to nisam opovrgnula), i ta cinjenica nije kontradiktorna nicemu sto sam napisala u postu. samo sam napisala da nisam tolika neznalica da mislim da je sol ta koja je kljucna za zdravlje stitne zlijezde, nego jod iz soli (to smo ucili jos u osnovnoj iz biologije) i da se osjecam podcijenjeno zato sto si me citirala i onda kao dala objasnjenje da je jod kljuc zdravlja stitne zlijezde, a ne sol, kao da ja to ne znam. to je smijesno koliko bi bilo smijesno obrazloziti i da nije limun dobar za imunitet i zdravlje, nego ustvari C vitamin. wow! :o

i jos jedno NE, nije istina da se izbjegavanjem soli moze uspjesno i kvalitetno unositi jod u organizam. spomenula si grickalice koje same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene), zatim si spomenula konzerviranu i morsku hranu. licno izbjegavam konzerviranu hranu, jer vjerujem da vise steti zdravlju, nego sto mu pomaze, a morska hrana i nije bas toliko karakteristicna i u svakodnevnoj upotrebi kod nas u BiH. osim nabrojanog, spsomenula si jos voce i povrce. za sve to sto si spomenula kao zamjenu za sol sam ti pripremila citat:

"Jod
Javlja se i (osim u soli) u mnogim namirnicama koje se svakodnevno koriste u ishrani (ako potiču sa terena na kojima se jod javlja na zemlji i u vodi), ali u količinama koje pokrivaju najviše 1/3 dnevnih potreba za jodom:

* 1 kg povrća sadrži 20-30 mcg joda,
* 1 litar mleka - 35 mcg,
* 1 kg - 100-200 mcg

Prženje i pečenje uzrokuje gubitak oko 20% joda iz namirnia, a kuvanje čak 58%!"
izvor: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%88%D0%BE%D0%B4
cak i kad bi jeli po kilogram voca i pili po litar mlijeka, still not enough. ;)
emanuela_cunt

PostPostao/la multivitamin » ned maj 09, 2010 10:15 pm

ajme.. mislim da nisam nikad u svom zivotu bila svjedok ovakve diskusije oko - soli - neceg tako sitnog, tako ... slanog :mrgreen:
jos!jos!jos! :mrgreen:
Ljubicice bijela, zasto si tako plava k'o zelena trava?!
multivitamin

PostPostao/la multivitamin » ned maj 09, 2010 11:07 pm

aproropos, upravo narucih hrpu produkata iz avona, za silne pare, a sutra namjeravam i do DM-a svrnut :lol: Plata, kako legne, tako kao da nije ni legla, dok reknes "keks" :doh:
Ljubicice bijela, zasto si tako plava k'o zelena trava?!
multivitamin

PostPostao/la strijela » pon maj 10, 2010 1:17 am

Pustamo vas jos 48 sati da nam argumentujete svoja znanja o soli :D
Ne zezajte se s emanuelom, nije ona dzaba zapela oko toga...znaci blizu je bih rudnika soli :D
Al' ja ne znam ko si ti,
vise ne poznajem,
ni dusu ni lice ti ne prepoznajem.
strijela

PostPostao/la cegrtaljka » pon maj 10, 2010 8:52 am

emanuela_cunt je napisao/la:NE! veliko ne! ako nisi shvatila moj post, procitaj ga jos jednom- nema u njemu ama bas nikakve kontradiktornosti. ako sam rekla da bih izabrala sol, onda je to tako (nigdje kasnije to nisam opovrgnula), i ta cinjenica nije kontradiktorna nicemu sto sam napisala u postu.

Evo pročitala sam čak dva puta ono što si napisala u prvom i drugom postu i dalje mislim da si u ta dva posta bila kontradiktorna, da te citiram:
..ali je sol neophodna za pravilan rad stitne zlijezde, koja znamo svi koliko je bitna. ako bih morala birati izmedju malo celulita ili nepravilnog rada stitne zlijezde, biram malo celulita.

nije bas da sam ja mislila da je sol kljucna za stitnu zlijezdu

emanuela_cunt je napisao/la:samo sam napisala da nisam tolika neznalica da mislim da je sol ta koja je kljucna za zdravlje stitne zlijezde, nego jod iz soli (to smo ucili jos u osnovnoj iz biologije) i da se osjecam podcijenjeno zato sto si me citirala i onda kao dala objasnjenje da je jod kljuc zdravlja stitne zlijezde, a ne sol, kao da ja to ne znam. to je smijesno koliko bi bilo smijesno obrazloziti i da nije limun dobar za imunitet i zdravlje, nego ustvari C vitamin. wow! :o

Izgleda da ti nisi dobro pročitala moj post, jer je ponavljam, poenta mog provg posta nije bila da ti držim lekcije o jodu i kako ga ima u soli, već da naglasim da nije neophodno soliti hranu, kad se so voć nalazi u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo. A recimo, kad već banaliziraš stvari sa tim poređenjem sa vitaminom C, to je kao da sam dala savjet da se ne klopa limun, jer je bolji kivi ili peršun zbog količine C vitamina kojeg sadrži. Namjera mi nije bila da te podcijenim.

emanuela_cunt je napisao/la:spomenula si grickalice koje same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene),

Opet ne čitaš šta pišem, pored toga ova tvrdnja je opet kontradiktorna. Ako grickalice nemaju jod, a posoljene su, a so sadrži jod, zar nije logična konkluzja da bi grickalice trebale imati jod jer su posoljene (so, da ponovim sadrži jod)?
emanuela_cunt je napisao/la:zatim si spomenula konzerviranu i morsku hranu. licno izbjegavam konzerviranu hranu, jer vjerujem da vise steti zdravlju, nego sto mu pomaze, a morska hrana i nije bas toliko karakteristicna i u svakodnevnoj upotrebi kod nas u BiH. osim nabrojanog, spsomenula si jos voce i povrce.

Nisam nigdje spomenula da bismo trebali tamaniti grickalice, konzerviranu hranu, već sam rekla da je u njima veliki postotak soli, tako da je već unosimo u ogromnim količinama u organizam, (kao zdrave namirnice sam spomenula hljeb, ml.proizvode, voće i povrće), što ću opet naglasiti: ne treba dodatno soliti hranu (zaključak na čitavu ovu diskusiju)
emanuela_cunt je napisao/la: za sve to sto si spomenula kao zamjenu za sol sam ti pripremila citat:

"Jod
Javlja se i (osim u soli) u mnogim namirnicama koje se svakodnevno koriste u ishrani (ako potiču sa terena na kojima se jod javlja na zemlji i u vodi), ali u količinama koje pokrivaju najviše 1/3 dnevnih potreba za jodom:

* 1 kg povrća sadrži 20-30 mcg joda,
* 1 litar mleka - 35 mcg,
* 1 kg - 100-200 mcg
izvor: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%88%D0%BE%D0%B4
cak i kad bi jeli po kilogram voca i pili po litar mlijeka, still not enough. ;)

Hvala za citat :)
Uglavnom, ja sam spomenula i ribu u kojoj je znatno veća količina joda (sardine: 99, neke ribe:120 do 190) bijelo i crveno vino 70 i 50 itd.) tako da se može zdravom prehranom sa dosta ribe, voća, povrća i vina (hik! ;) ) unositi sasvim dovoljno.
Dnevne potrebe za jodom podmiruje 7 - 8 grama jodirane soli ( oko 2 kafene kašikice).
I na kraju jedan wiki citat kao poklon za tebe:
Današnjim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu kuhinjske soli od od one koja je potrebna našem tijelu. Prekomjerna upotreba soli može izazvati neke bolesti.
In the United Kingdom the Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recommended in 2003 that, for a typical adult, the Reference Nutrient Intake (RNI) is 4 g salt per day (1.6 g or 70 mmol sodium). However, average adult intake is two and a half times the Reference Nutrient Intake for sodium.
http://en.wikipedia.org/wiki/Salt#Recommended_intake
cegrtaljka

Re: So i jod

PostPostao/la emanuela_cunt » pon maj 10, 2010 12:14 pm

..ali je sol neophodna za pravilan rad stitne zlijezde, koja znamo svi koliko je bitna. ako bih morala birati izmedju malo celulita ili nepravilnog rada stitne zlijezde, biram malo celulita.

nije bas da sam ja mislila da je sol kljucna za stitnu zlijezdu

nije tu nista kontradiktorno, pogotovo, ovaj drugi citat si izvadila iz konteksta. u ova dva posta sam samo htjela reci da kad sam rekla da je sol neophodna za rad stitne zlijezde, nisam mislila da je sol kao sol ( u slucaju da je nejodirana) neophodna, nego jod iz te soli, pa je samim tim i ta sol bitna, s obzirom da sadrzi taj jod. da ne sadrzi jod, sol bi bila nebitna u cijeloj ovoj prici. ako je doslo do nesporazuma izmedju mene i tebe, nista strassno, ajde, nije ni prvi ni zadnji put, ali mi smeta sljedece:
emanuela_cunt je napisao/la:spomenula si grickalice koje same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene),

cegrtaljka je napisao/la:Opet ne čitaš šta pišem, pored toga ova tvrdnja je opet kontradiktorna. Ako grickalice nemaju jod, a posoljene su, a so sadrži jod, zar nije logična konkluzja da bi grickalice trebale imati jod jer su posoljene (so, da ponovim sadrži jod)?

ova tvrdnja nije kontradiktorna zahvaljujuci sljedecem izrazu: koje same od sebe nemaju jod, nego se on nalazi opet u soli kojom su grickalice posoljene). da sam izostavila taj izraz ( "same od sebe") tvrdnja bi bila kontradiktorna,ali ovako nije. znaci, napisala sam da grickalice ne bi sadrzavale jod da nisu posoljene, sto nas opet dovodi do zakljucka da je, kad su u pitanju grickalice i unos joda preko grickalica, ipak sol kljucna.
znaci, da sumiram- ako su premise sljedece: 1. grickalice same od sebe nemaju jod---->2. sol sadrzi jod---->3. grickalice su posoljene----> zakljucak: grickalice sadrze jod, ali iskljucivo zbog soli kojom su posoljene. eto, to bi bila neka logicki valjana konkluzija.

ali, ako cemo vec s kontradiktornostima, ja cu sad tebi da ukazem na tvoje

cegrtaljka je napisao/la:U principu so nije neophodna za rad štitne žlijezde, nego jod koji se nalazi u soli

prva kontradikcija.
cegrtaljka je napisao/la:Izbjegavanjem unosa soli mislim da se neće znatno smanjiti neophodna količina joda u organizmu, jer se jod nalazi i u mliječnim proizvodima, a jodirana kuhinjska so se već nalazi u većini namirnica (hljeb itd.) koje svakodnevno konzumiramo.

druga kontradikcija. ako si jodiranu kuhinjsku sol uzela u hljebu ili nekoj drugoj namirnici, nisi je izbjegla, tj, nisi izbjegla njen unos.a sto se tice morske hrane, rekla sam da morska hrana i nije karakteristicna za podrucje BiH, tj, u vecini slucajeva, stanovnici BiH ne bi unijeli dovoljno joda preko morske hrane, s obzirom da se morska hrana ne nalazi u svakodnevnoj ishrani kod nas. jedemo je samo s vremena na vrijeme. tako da ta opcija otpada.
sto se tice citata koji si navela, tamo pise: "Današnjim načinom života unosimo u tijelo nekoliko puta veću količinu kuhinjske soli od od one koja je potrebna našem tijelu." ovo je oblik "zloupotrebe" soli. u ovom citatu nigdje nije navedeno da se bez soli moze unijeti dovoljna kolicina joda u organizam, nego samo pise da ne treba pretjerivati sa kolicinom soli koja se unosi,tako da ovim citatom ne pobijas ono sto sam ja rekla. zakljucak cijele price- sol u BiH je ipak neophodna u ishrani, kao glavni izvor joda.
emanuela_cunt

PostPostao/la norah » pon maj 10, 2010 1:18 pm

cegrtaaaljka ceeegrrrtala...trepetiljka trepetala :oops:
Mother,what's wrong with me?
norah

PostPostao/la cegrtaljka » pet maj 14, 2010 10:45 am

@emanuela čini mi se da sam negdje na forumu pročtala da si učila engleski, tako da ne znam zašto si previdjela ovaj citat:
"In the United Kingdom the Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recommended in 2003 that, for a typical adult, the Reference Nutrient Intake (RNI) is 4 g salt per day (1.6 g or 70 mmol sodium). However, average adult intake is two and a half times the Reference Nutrient Intake for sodium."
Prosječan unos soli odrasle osobe je dva i po puta veći od preporučenih 6 grama dnevno, u prevodu.

E sad, da li sam ja navela da mi je cilj dokazati da ne trebamo uopšte unositi so?

Samo da naglasim da si izvukla iz konteksta ovu moju izjavu:
Izbjegavanjem unosa soli mislim da se neće znatno smanjiti neophodna količina joda u organizmu, jer se jod nalazi i u mliječnim proizvodima, a jodirana kuhinjska so se već nalazi u većini namirnica (hljeb itd.) koje svakodnevno konzumiramo.
A potpuno previdjela ove ostale izjave:
Nisam nigdje spomenula da bismo trebali tamaniti grickalice, konzerviranu hranu, već sam rekla da je u njima veliki postotak soli, tako da je već unosimo u ogromnim količinama u organizam, (kao zdrave namirnice sam spomenula hljeb, ml.proizvode, voće i povrće), što ću opet naglasiti: ne treba dodatno soliti hranu (zaključak na čitavu ovu diskusiju)
...nije neophodno dodatno unositi so jer je ima sasvim dovoljno u namirnicama koje svakodnevno koristimo

Znači, nisi primjetila da ja svo vrijeme govorim da nije potrebno dodatno soliti hranu, već si naravno, izvukla iz konteksta rečenicu da bi dokazala tobožnju kontradiktornost mojih izjava.

Da ne bih ovu diskusiju produžavala i dalje (vidim da se veoma dobro previdjaju ključni dijelovi mojih postova) samo ću još jednom podvući ono što sam htjela reći od samog početka:

1.Prosječan unos soli je mnogo veći od preporučenog kod većine populacije (grickalice i konzervisana, nezdrava hrana), što može dovesti do raznih zdravstvenih problema (srčanog udara, visokog pritiska itd.)

2.Smanjivanjem unosa soli (a ne potpunog prestanka unosa, što bi čak bilo i nemoguće s obzirom na način prehrane) možemo drastično poboljšati kvalitetu života, celulit da i ne spominjem :D

3.Jod se dodatno može unijeti ne samo uz kuhinjsku so, već i konzumiranjem zdravije hrane (morske, povrće, voće, i sve ostalo netipično za prosječnog Bosanca/ku).

Dakle, još uvijek mi nije jasno zašto si ti pomislila da sam te podcjenjivala (jer sve je krenulo od toga).
cegrtaljka

PostPostao/la emanuela_cunt » ned maj 16, 2010 11:14 pm

joj, puno je ovo pisanja ni za sto. samo se vrtimo u krug, a treba zaista izdvojit vremena da bi se svi argumenti procitali, pa onda opovrgavali i prezentovali novi kontraargumenti. reci cu ti samo da u tom citatu nisam nista previdjela, i da ne zelim da se ponavljam. uglavnom, ti ostajes pri svom, ja pri svom. pozdrav! ;)
emanuela_cunt

Natrag na Zdravlje i tijelo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.