Duhovni turizam

Moderator/ica: Maja

Duhovni turizam

PostPostao/la no_means_no » pon mar 23, 2009 9:59 pm

Prazan pod_for_um, pa reko :mrgreen: .. Mozete pisat sta `ocete, od Kingstona do Goe, siroko vam polje.. Sloboda asocijacija na temu vam za.daTu :D ..
Ne nacionalni, neg narodni heroj/i, oni nam/vam trebaju..Onak nest, ko Mika Bosnic..
no_means_no

Re: Duhovni turizam

PostPostao/la Aleksandar » pon mar 23, 2009 10:05 pm

Međugorje :) - za Katolike, mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije 80-ih godina... nepriznato od Vatikana. Meni osobno ništa posebno, zanimljivo mi je penjanje na brdo Križevac.
Iskreno, pretvoreno je u komercijalno ruglo zbog silnih gift shopova i slično :?, možda je nekad i bilo fino, sjesti, uživati u hercegovačkom predvečerju, mir i tišina, i taj neki spokoj...ali toga više nema...
Ali svejedno, jako je posjećeno.

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta na svijetu, smješteno u blizini grada Čitluka, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broji oko 4300 stanovnika, a postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa svojih šest milijuna turista-vjernika godišnje postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

Ukazanja u Međugorju - prvi put 24. lipnja 1981. godine šestero mladih - Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, izvijestilo je o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica, u Međugorju.
Kako su se ukazanja ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih marijanskih svetišta.
Zadnja izmjena: Aleksandar; pon mar 23, 2009 10:09 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
лeгализyjтe cлoбoдy
Aleksandar

PostPostao/la Aleksandar » pon mar 23, 2009 10:07 pm

Ajvatovica - poznato dovište Muslimana. Nalazi se na dodiru općina Donji Vakuf i Bugojno

Ajvatovica je najstarije "dovište i vjerski skup muslimana u Bosni i Hercegovini" ali i kulturno-političko okupljanje Bošnjačkoga naroda. Smješteno je pod planinom Šuljagom i udaljeno šest-sedam kilometara od mjesta Prusac. Ajvatovica je specifičan islamski običaj, ima autohtoni karakter, prerastao iz bogumilskih molitvi za kišu, plodnost i zaštitu ljetnih usjeva. Da se ova manifestacija veže za staru tradiciju Bosne govori i to što njeno vrijeme pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, tako da se Ajvatovica ne utvrđuje hidžretskim kalendarom.

Nezna se pouzdano kada je prvo pohođenje Ajvatovici održano, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz dedi koji je živio u 15. vjeku. Za Ajvaz dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Allahu dž.š. da stijenu rastavi. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu zaista rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz dedo sagradio vodovod od drvenih tomruka (cijevi) i proveo ga kroz spomenutu stjenu do Prusca. Nije poznato koliko je ovaj vodovod bio u ispravnom stanju iza smrti Ajvaz dede, ali se zna da je prvi popravak vodovoda vršio Šejh Hasan Kafi Pruščak. Zatim ga je obnovio bosanski namjesnik Miralem - paša početkom 1785.godine. Ovaj vodovod koristi pruščacima sve do 1931. godine kada je higijenski zavod iz Banja Luke napravio moderan vodovod.

Zijaret Ajvatovici podrazumijeva i određenu „ceremoniju“ koja se sastoji iz: klanjanja sabah-namaza na otvorenome, polaska do mjesta okupljanja gdje se uči kur'anska sura Jasin, pijenja kahve ili čaja, oformljenja povorke kojnanika na čijem čelu se nalazi bajraktar koji nosi bajrak Ajvaz-dede, učenja ilahijâ, izgovaranja tekbirâ (Allahu ekber - Bog je najveći), prolaska kroz stijenu, učenja kur'anske sure Pobjeda (Feth), te vaza (predavanja) na livadi i zajedničkoga klanjanja podne-namaza na otvorenome. Nakon 1946. godine, Ajvatovica je bila zabranjena od tadašnjih komunističkih vlasti. Tradicija se obnavlja 1990. godine i otad desetine hiljada muslimanskih vjernika ponovno dolaze na Ajvatovicu. Današnja Ajvatovica se obilježava kao „Dani Ajvatovice“ i to u nekoliko Općina Srednjobosanskog kantona a centralna manifestacija se naravno održava u Pruscu.
лeгализyjтe cлoбoдy
Aleksandar

PostPostao/la industrium » uto mar 24, 2009 3:48 pm

Piramida u Visokom :D

Mislim, oko toga se radja nova bosanska duhovnost :lol:
Pisati je kretati se!
industrium

PostPostao/la no_means_no » uto mar 24, 2009 5:18 pm

Oi, oi, oi!! Da s ne b tema pretvorila u EPP za seoski avan.turizam, jer misljah vise metaforicki :P , predlazem da s brzinom munje prebacimo na spiritualni trip.. Morete pisat kak volite Oprah i njeno "In God We Trust"/"pokusaj se s.nac u ovome svijetu materijalizma", pa sve do besjede Deepak Chopra-e o ayurvedi i emocionalnom oslobodenju, iduci "uzvisenim" putem, vodeni duhom svojim il dusama koje su "povezane".. :inspiracijo za.dobih gledajuci Darjeeling.. So, let`s get high!! :mrgreen: :
Ne nacionalni, neg narodni heroj/i, oni nam/vam trebaju..Onak nest, ko Mika Bosnic..
no_means_no

PostPostao/la Natasa » uto mar 24, 2009 8:37 pm

duhovni turizam... kad skoknes do... nekog mjesta u sebi, i mozda ti se poslije takvog puta nesto u tebi zauvijek, ili makar na pola sata pomjeri.
jesi li tako mislila?
Natasa

PostPostao/la no_means_no » uto mar 24, 2009 9:41 pm

Natasa je napisao/la:duhovni turizam... kad skoknes do... nekog mjesta u sebi, i mozda ti se poslije takvog puta nesto u tebi zauvijek, ili makar na pola sata pomjeri.
jesi li tako mislila?
Dusa moja, sve odma skonta :D .. :milki..:
no_means_no

PostPostao/la Natasa » sri mar 25, 2009 4:41 am

mora biti da je generacijski :mrgreen: da znam kako se pravi onaj fazon da ti ispadne srce, sad bih stavila ali ne znam...

kad ono ti dolazis za to kampovanje i izlet? i jos sam procitala negdje na forumu da dolazi neka tebi bliska s tobom :) ...
Natasa

PostPostao/la no_means_no » sri mar 25, 2009 2:49 pm

Natasa je napisao/la:mora biti da je generacijski :mrgreen: da znam kako se pravi onaj fazon da ti ispadne srce, sad bih stavila ali ne znam...

kad ono ti dolazis za to kampovanje i izlet? i jos sam procitala negdje na forumu da dolazi neka tebi bliska s tobom :) ...

Nataska, nije ovo nas/privatni pod_for_um da s sad ti und ja dopisivamo ovdi, ima e.pp, pa m tam pitaj sta os.. Inace, amonimno, na.dolazim u julu/7. misec u BiH, pa b negdje oko 10.-15. da iz.organizujemo to planinarenje i satorovanje, odn. ustrojstvo 1. bataljona and regrutaciju mladih bojovnika za "samo nasu stvar" :mrgreen: .. I, jos amonimnije, da, na.dolazi mi i frendica, jer zeli vidjet/dozivjet/udahnut miris zutih dunja u Bosni, usput i upoznat lgbtiq-populis.. :biti ce, valjda, otvoren nov topic u s.vezi logorovanja pod vedrim nebom, jer trebalo b i neke liste skontat, kao i zaduzenja ras.podijelit ;) ..:
OT: izvinjenje na offu!! :mrgreen:
no_means_no

PostPostao/la myownleo » čet mar 26, 2009 11:56 pm

Dugo je trebalo da neko otvori pitanje duhovnosti i religije na ovom forumu. Možda religija i nije toliko važan sudionik u životu pojedinca, koliko je ustvari samo dobar način manipulacije. Sve religije u osnovi imaju vjeru i kao takve su sebi više slične nego različite. Ukoliko ih pojedinac izučava sam, i sam se vodi kroz put spoznaje, bez obzira koja je vjera u pitanju, ima moju podršku.
Moram priznati da sam ja više duhovan nego religiozan. Duhovnost po meni podrazumijeva spoznaju samoj sebe, prihvatanje svih svojih vrlina i mana i rad na njima. Vodi sa sobom shvatanja da nije bitno kako ko izgleda i kako se zove, kojeg je spola ili roda, već da je važno kakva je duša koja se krije iza svega toga, i koliko ona zapravo vrijedi. Ljudi se ne zaljubljuju u tijelo, niti vole tijelo, vole osobu, njenu energiju i dušu koju to tijelo čuva.
Isključivo rad na sebi u svakom pogledu dovodi do toga da vaša duša sve više napreduje, čineći vas boljom i ljepšom osobom. Putevi kojima kročimo u avanturi zvanoj RAD NA SEBI su različiti. Koji ćemo mi odabrati zavisi od našeg trenutnog stanja i naše volje, i svaki je ispravan ukoliko vodi ka poboljšanju naše ličnosti i osloboženju naše podsvijesti.
Neka vas uvijek prate ljubav i rad.
myownleo

PostPostao/la no_means_no » pet mar 27, 2009 6:36 pm

myownleo je napisao/la:Isključivo rad na sebi u svakom pogledu dovodi do toga da vaša duša sve više napreduje, čineći vas boljom i ljepšom osobom. Putevi kojima kročimo u avanturi zvanoj RAD NA SEBI su različiti. Koji ćemo mi odabrati zavisi od našeg trenutnog stanja i naše volje, i svaki je ispravan ukoliko vodi ka poboljšanju naše ličnosti i oslobodenju naše pod_svijesti.
Neka vas uvijek prate ljubav i rad.
Svaki/a ti dao/la to svoje malo duse za vaki odgovor!! Na.dolazimo lagano na "duhovnu putanju" topica ovog, pa b da zamolim buduce ucesnice/ke ak bi mogle/li da progovore koju i o "metodama rada" pri Pro.ciscenju, odn. kojim alatkama i na koji nacin izbacuju shit iz sebe, kao i o nacinu na koji unose/oplemenjuju svoj duh und mentalni sklop/oklop.. : :geek: ..:
no_means_no

PostPostao/la myownleo » pet mar 27, 2009 7:42 pm

hmmm....

Ne znam zašto da govorimo o duhovnoj patnji kad svaka duša teži sreći, ukoliko joj dopustimo. O metodama rada na sebi i načinima postizanja nekog cilja u duhovnom smislu moraš sam/sama da se informišeš i da istražuješ. Metode koje meni odgovaraju možda nekome drugom ne moraju ili su čak kontraproduktivne.
Pokušaj s meditacijom i razgovorom sa svojim duhom. Kreni istraživati i prava metoda za tebe će doći sama od sebe. Misli pozitivno i dobre stvari će ti i dolaziti u život. U svemu nalazi dobru nit jer se sve dešava s razlogom ( za naše dobro) samo što to mnogi tek kasnije shvate.
myownleo

PostPostao/la cegrtaljka » pet mar 27, 2009 8:08 pm

Moram priznati da sam ja bezdušna.
Eventualno, za postizanje kojekakvih ciljeva koristim tehniku: udiši ljubav, izdiši nemir.
Listen very carefully, I shall say this only once.
cegrtaljka

PostPostao/la Aleksandar » pet mar 27, 2009 8:13 pm

Nisam duhovan, niti religiozan... Nekad samo odmorim uz glazbu, skupim energiju u prirodi, šetnji, i onda opet rad, rad i rad...
лeгализyjтe cлoбoдy
Aleksandar

PostPostao/la no_means_no » pet mar 27, 2009 9:40 pm

myownleo je napisao/la:hmmm....

Ne znam zašto da govorimo o duhovnoj patnji kad svaka duša teži sreći, ukoliko joj dopustimo. O metodama rada na sebi i načinima postizanja nekog cilja u duhovnom smislu moraš sam/sama da se informišeš i da istražuješ. Metode koje meni odgovaraju možda nekome drugom ne moraju ili su čak kontraproduktivne.
Pokušaj s meditacijom i razgovorom sa svojim duhom. Kreni istraživati i prava metoda za tebe će doći sama od sebe. Misli pozitivno i dobre stvari će ti i dolaziti u život. U svemu nalazi dobru nit jer se sve dešava s razlogom ( za naše dobro) samo što to mnogi tek kasnije shvate.
Oj! Ne misljah ja da se ovdi po.savjetujem sa kucnim savjetom, neg vise da svak pise o sebi, o svojim umijecima borbe s duhovima unutrasnjim i vanjskim, kako ih odbiti il kako ih zadobiti, a individua.lno je i vise neg pozeljno (ol baj majself..).. Tenks anyway, jor prajvt Lio!!
no_means_no

PostPostao/la industrium » ned mar 29, 2009 2:45 pm

Tehnike po inerciji, uglavnom pribjegavam banaliziranju; znas ono, imas neku zajebanu situaciju i svoj dusevni mir pokusavas ostvariti banalizirajuci tu zajebanu situaciju. Ne bas toliko duhovno, odgovorno ili zrelo, ali zar takva nije i prica o "radu na sebi" zarad ostvarenja duhovnog mira? :D
Pisati je kretati se!
industrium

PostPostao/la no_means_no » pon mar 30, 2009 8:24 pm

Zavisi da l banalizujes rad` pojednostavljivanja, da b tako lakse prisao i razumio "problem"/fenomen/ju nejm it il da b "ogolio stvar :mrgreen: " koja t se cini apsurdnom i tako nastojao svest na minimum vrijednost iste?? A prica o postizanju dusevnog mira depinitivno nosi u sebi elemente koji teze k jednostavnosti..
no_means_no

PostPostao/la myownleo » sri apr 01, 2009 8:45 am

Da, mislim da je jednostavnost ključ uspjeha. Ljudi su po prirodi vrlo jednostavni ali nas okruženje i drugi ljudi dovode u faze kad ne znamo šta dalje, mada nam je put sam po sebi predstavljen. U suštini banaliziranje stvari daje objektivniju sliku situacije i vodi ka jednostavnijoj reakciji što pak kao posljedicu nosi manje napetosti.
Mada, sve što nam se desi tu je s razlogom. Kad to shvatimo lakše i jednostavnije reagujemo na sve životne situacije. Ljudi misle da imaju pravo izbora, ali i njihov odabir ima svoju priču, i sam odabir nije slučajnost.
Spoznaja jednostavnosti u životu nije baš lagana, ali je u krajnjoj varijanti jako oslobađajuča
.
myownleo

PostPostao/la Natasa » sri apr 01, 2009 9:02 am

myownleo je napisao/la:Da, mislim da je jednostavnost ključ uspjeha. Ljudi su po prirodi vrlo jednostavni ali nas okruženje i drugi ljudi dovode u faze kad ne znamo šta dalje, mada nam je put sam po sebi predstavljen. U suštini banaliziranje stvari daje objektivniju sliku situacije i vodi ka jednostavnijoj reakciji što pak kao posljedicu nosi manje napetosti.
Mada, sve što nam se desi tu je s razlogom. Kad to shvatimo lakše i jednostavnije reagujemo na sve životne situacije. Ljudi misle da imaju pravo izbora, ali i njihov odabir ima svoju priču, i sam odabir nije slučajnost.
Spoznaja jednostavnosti u životu nije baš lagana, ali je u krajnjoj varijanti jako oslobađajuča
.

ne mogu se sloziti s tobom. u nekoj velikoj semi stvari, naravno da je posve nebitno da li bih je slozila s tobom ili ne.

ali eto, posto zivimo na ovoj planeti i imamo vremena...sve je samo na povrsini jednostavno.

svaka zivotna prica, prepricana, je jednostavna. ispod svake je kompleksnost ljudskih bica sa svim nasim unutrasnjim previranjima koja nemaju neke zakone pa ako A -> B. U zezanciji samo ponekad kazem da su ljudi jednostavni, ali su zapravo tako tako tako komplikovani. Da je sve tako jednostavno i lako, zasto bi se ljudi i dalje odlucivali da imaju traume koje sezu i unistavaju cijele zivote? Zasto bi na primjer pola (i vise) Bosne odlucivalo da i dalje zive u duhovnoj ogorcenosti.

Banaliziranje ne daje objektivniju sliku, ono daje banalniju sliku. Mozda tebi licno daje neku slobodu i ja sam sretna za tebe da si nasao svoj put. To ne znaci da je primjenjiv za sve. Svako za sebe nadje neki put koji je u skladu s njima. A sto rekao neki Karlos Kastanjeda ili neki Dzoni Stulic, svaki put je dobar jer vodi nekuda.

sva ova prica me je dovelo do narednog pitanja - koliko je bitno da duhovnost bude"ispravna" logicki, a koliko da pragmaticno dadne ljudima neki mir? da li je bitno da je nesto bas kako neko misli, dokle se osjeca OK u sebi i nikom ne naudi?
Natasa

PostPostao/la myownleo » sri apr 01, 2009 11:54 am

Naravno da svi imamo različite puteve, ali svi oni vode istom cilju. Svi mi želimo da smo sretni i ispunjeni. Metode koje pri tome koristimo su naša lična stvar i ispravne su sve dok ne ugrožavaju i ne osuđuju drugog. Već sam ranije govorio da ono što meni odgovara ne mora nužno da odgovara nekome drugom.

Mislim zapravo da je sve na površini zapravo komplikovano, i da što dublje kopamo vidimo zapravo kako je sve zapravo jednostavno. Ljudi napunjeni dogmama i glupostima , predrasudama itd. zapravo čine sve komplikovanim. Te se još uz to boje da čaprkaju i kopaju duže da se ne bi razočarali jednostavnošću koja je na kraju, a zapravo i na početku svega.

Za razliku od mnogih, podržavam svaki put koji vodi do toga da čovjeku padnu iluzije koje nam nameću drugi, i do spoznaje da smo svi zapravo ljudi isti, i da se voli ono što je u ljušturi tijela a ne sama ljuštura.

Banaliziranje stvari samo po sebi nije svrha, nego sredstvo da se problem sagleda s druge perspektive, što onda povlači za sobom djelovanje na problem i nj rješenje.

@Natasa:
Mislim da odgovor na tvoje pitanje "Da je sve tako jednostavno i lako, zasto bi se ljudi i dalje odlucivali da imaju traume koje sezu i unistavaju cijele zivote? Zasto bi na primjer pola (i vise) Bosne odlucivalo da i dalje zive u duhovnoj ogorcenosti." glasi:

Zato što ne rade na sebi! Zato jer ne rade na razvoju ličnosti i duha. Zato što dopuštaju da ih se manipulacijom navodi na krajnje nelogične postupke. Zato što misle da se ignorisanjem problemi rješavaju. Zato što se boje suočavanja sa problemom ali i sa samim sobom jer je to i najteži rad koji čovijek može da radi, zato je toliko kukanja i kritikovanja na račun drugih a da iste osobe rade potpuno iste stvari.

Možda se ja nekada pogrešno izrazim, ili me ne shvatite u potpunosti, što je razumljivo ali samo pitanje duhovnosti traži živi razgovor. Moram samo još dodati da mi je neizmjerno drago što je neko pokrenuo ovo pitanje, jer večina ljudi ne želi ili ne smije da piše ili priča o svom stanju duha, jer im je jednostavnije kritikom nečeg drugog pokazivati svoje stvarno stanje, vrlo često nesvjesno.

Želim svima sve najbolje :)
myownleo

PostPostao/la industrium » čet apr 02, 2009 10:32 am

Natasa je napisao/la:
sva ova prica me je dovelo do narednog pitanja - koliko je bitno da duhovnost bude"ispravna" logicki, a koliko da pragmaticno dadne ljudima neki mir? da li je bitno da je nesto bas kako neko misli, dokle se osjeca OK u sebi i nikom ne naudi?

Mislim da se tu radi o individualnim afinitetima. Ja u masi svakodnevnih problemcica pocesto ne zelim traziti "logicki okvir" iz razloga nesvrsishodnosti, te tu vrlo rado pribjegavam banaliziranju. Ponekad i samo posvecivanje paznje nekoj triviji izaziva dodatnu frustraciju :)
S druge strane, postoje situacije i problemi, koji stoje na putu nase duhovne uravnotezenosti, koje vape za istinom i logikom, te svako skretanje sa tog puta racio-a predstavlja skretanje sa smisla i rezultata.
Pisati je kretati se!
industrium

PostPostao/la no_means_no » sri apr 08, 2009 8:55 pm

Ugl, zapalih cigar na bas stanici i prilazi mi Indijac s "imam l vatre".. Poce spiku na svom brokn inglisu, nako za sebe:" Koliko mi zapravo trebamo buseve.. Pomazu nam da spojimo 1 sliku sa 2., tu predstavu koju imamo, taj dozivljaj o razlicitim stvarima da konektujemo..".. Ja slusam, klimam glavom i napravim rukom krug u zraku.. Kazem:"Krug.. Zivotni..".. Osmijeh se ukazuje na licu mu i nastavlja besjedu:"Ti shvatas.. Krug je bitan.. Kada dode do gap-a, rascjepa u krugu, mi smo tu da ga spajamo, nikako prosirujemo rascjep..".. "Svakodnevno radimo na tom, bilo o kom rascjepu da je rijec.." velim ja, zagledana u imaginarnu tacku, instant opijena filozofijom razgovora 8-) .. "Svaki momenat radimo" nadodaje on.. : razgovor je skracen i umnogome pre.obracen, radi lahkseg pristupa citaocu :mrgreen: :::
no_means_no

PostPostao/la cegrtaljka » čet okt 01, 2009 8:33 am

Listen very carefully, I shall say this only once.
cegrtaljka

Natrag na Duhovnost i religija

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.